Kračali

Kračali:

Vas Kračali, s svojim slikovitim imenom, spada pod vaško skupnost Gora v občini Sodražica. Njeno ime izhaja iz množine osebnega imena Kračal, kar jo tipološko primerja z vasmi kot so Janeži in Kržeti. Osebno ime Kračal, ki ga danes na Slovenskem ne najdemo več, ostaja etimološko nepojasnjeno. Možna razlaga je, da gre za tvorjenko s pripono -al- iz imena Krač.

Kračali so majhna vasica, ki jo obdaja čudovita narava. Njeni prebivalci so srčni in gostoljubni, življenje pa tukaj poteka v mirnem ritmu. Vas je obdana z gozdovi in travniki, ki nudijo priložnosti za sprehode, pohodništvo in kolesarjenje. V bližini se nahajajo tudi znamenitosti, kot so Soteska Kadice in Bloško jezero.

V vasi se nahaja tudi nekaj starejših kmečkih hiš, ki so ohranile svoj prvotni videz.

Če iščete miren in prijeten kraj za oddih, so Kračali idealna izbira. Tukaj boste lahko uživali v čudoviti naravi in se sprostili v domačem vzdušju.

Prostorski informacijski sistem občin (PISO)

je najbolj uveljavljena geoinformacijska storitev za občine v Sloveniji. Zaposlenim na občini, občanom in podjetjem omogoča učinkovit vpogled v državne in občinske prostorske evidence.

Translate »
Scroll to Top