Kržeti

Kržeti:

Kržeti je vasica, ki se nahaja na nadmorski višini 902 metrov. Vas je s svojim mirnim okoljem in čudovito naravo priljubljena destinacija za pohodnike in ljubitelje narave.

Ime Kržeti izhaja iz množinske oblike priimka Krže. Osebno ime Krže je verjetno tvorjeno iz samostalnika “krž”, ki ima v slovenščini dva pomena:

  • Storž: To je lahko koničast vrh gore ali hriba, kot je npr. Krn.
  • Kruh, štručka: V nekaterih dialektih se je “krž” uporabljalo tudi za označevanje kruha ali štručke.

Iz tega lahko sklepamo, da so se prvi prebivalci vasi ukvarjali s kmetijstvom, morda so bili znani po peki kruha ali pa so živeli v bližini hriba, ki je imel obliko storža.

Vas Kržeti je majhna, a živahna skupnost. V vasi se nahaja nekaj kmetij, gozdna hiša (baraka) in nekaj vikendov. Prebivalci se ukvarjajo s kmetijstvom in gozdarstvom.

Kržeti so odlično izhodišče za pohodništvo in kolesarjenje. V bližini vasi se nahajajo številne pohodniške poti, ki vodijo do čudovitih razgledov na Dolenjsko in Notranjsko.

Vas Kržeti je tudi odlično izhodišče za pohod na Kamni Grič (1016 m), priljubljeno destinacijo pohodnikov. Pot na vrh je lahka in primerna za vse generacije, s čudovitimi razgledi na okolico.

Iz vasi Kržeti se ponuja tudi možnost pohoda na Travno Goro. Pot je nekoliko daljša kot do Kamnega Griča, vendar je lahka in primerna za pohodnike vseh izkušenj.  Na koncu poti pa vas čaka Dom na Travni Gori (906 m), kjer se lahko okrepčate in odpočijete.

(Nasvet: Pred obiskom Doma na Travni Gori preverite za najnovejše informacije o odpiralnem času)

Vas Kržeti je tudi priljubljena destinacija za ljubitelje gozdnih sadežev in gob.

Če iščete miren in odmaknjen kraj za oddih, so Kržeti idealna izbira. Vas vam ponuja čudovito naravo.

Majda Šilc, narodna herojinja

Kržeti so rojstni kraj Majde Šilc (1923-1944), prve Slovenke, ki je bila posthumno proglašena za narodno herojinjo Jugoslavije.

Majda se je že v zgodnji mladosti aktivno vključila v boj proti okupatorju. Po izdaji je leta 1942 postala partizanka in se kmalu uveljavila kot hrabra in sposobna borbenka. Bila je politična komisarja čete in bataljona ter sekretarka SKOJ v Šercerjevi brigadi.

S svojim pogumom, vztrajnostjo in predanostjo je navdihovala soborce in postala simbol ženskega partizanskega gibanja.

Padla je v boju 14. julija 1944 v bližini Novega mesta. 

Spominska plošča na rojstni hiši narode herojinje Majde Šilc, Kržeti 12.

Prostorski informacijski sistem občin (PISO)

je najbolj uveljavljena geoinformacijska storitev za občine v Sloveniji. Zaposlenim na občini, občanom in podjetjem omogoča učinkovit vpogled v državne in občinske prostorske evidence.

Translate »
Scroll to Top