Petrinci

Petrinci:

Petrinci so slikovita vasica, ki se nahaja v osrčju Gore, na nadmorski višini 848 metrov. Vas spada pod vaško skupnost Gora in občino Sodražica. Njeno ime izhaja iz množinske oblike osebnega imena Petrinec, ki se na Slovenskem ohranja kot priimek.

Obstajata dve možni razlagi imena Petrinci. Prva možnost je, da gre za patronimik iz osebnega imena Petrin, ki je s pripono -in tvorjeno iz svetniškega imena Peter. Druga možnost pa je, da je Petrinec izvorno prebivalsko ime, ki je označevalo priseljenca iz kraja Petrina na Kostelskem.

Vas Petrinci je majhna, a s svojo bogato zgodovino in čudovito naravo ponuja obiskovalcem nepozabno doživetje. V vasi se nahaja cerkev Marije Snežne. V bližini cerkve je tudi pokopališče, kjer počiva slovenska mistikinja Magdalena Gornik.

Petrinci so obkroženi z gozdovi in travniki, ki nudijo priložnosti za pohodništvo, kolesarjenje in druge aktivnosti v naravi. V vasi je tudi nekaj kmetij, kjer lahko obiskovalci kupijo domače pridelke in izdelke.

Če iščete miren in spokojen oddih v objemu narave, so Petrinci pravi kraj za vas. Vasica vam bo očarala s svojo pristno lepoto in gostoljubnostjo domačinov.

Prostorski informacijski sistem občin (PISO)

je najbolj uveljavljena geoinformacijska storitev za občine v Sloveniji. Zaposlenim na občini, občanom in podjetjem omogoča učinkovit vpogled v državne in občinske prostorske evidence.

Translate »
Scroll to Top